2015. november 4.

Számítógép alapok - alapvető fogalmak


Ez most inkább a nagyon kezdőknek szól, akik még csak most léptek be a számítógép világába. A mindennapos alapvető fogalmakat sorolom most fel, hogy tisztában legyünk, ki, mi, hol, merre hova és hány méter. Mivel a számítógép "anyanyelve" az angol, ezért a fogalmak angol nevét is odaírom, hogy aki nem tud angolul, az legalább ennyivel is okosabb legyen.

Alaplap (Motherboard) - A számítógépen található alap hardver. Az alaplapra épül a számítógép minden része (processzor, memória, videokártya, merevlemez, DVD-író, külső USB-s eszközök, billentyűzet, egér, stb.) ehhez csatlakozik, és ezen megy keresztül minden jel és adat.

Bemeneti egységek (Input Units) - A bemeneti egységek a számítógépbe való adatbevitelt biztosítják.
Bemeneti egységek: billentyűzet, egér, digitális fényképezőgép, érintőpad, kormány, lapolvasó stb.)

Bluetooth (ejtsd: blútuh) - Általában 10 méteren belüli, vezeték nélküli adatkommunikációra használják.

Böngésző (Browser) - A böngésző (teljes nevén webböngésző) olyan program, melynek segítségével megtekinthetjük az interneten található tartalmakat, valamint igénybe vehetjük a rajta keresztül elérhető szolgáltatásokat. Egy számítógépen több böngésző is lehet (nekem pl négy is van).
Böngészők: Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome, Maxhton Felhő böngésző (Maxthon Cloud Browser), Safari, Lunascape, stb.

CD & DVD (Compact Disk & Digital Versatile Disc) - A CD és DVD lemezek adataink hosszú távú tárolására alkalmas eszközök, melyeket könnyedén átvihetünk egy másik számítógépbe is. Adataink ezen a két lemez típuson vannak a leginkább védve a vírusok és más fenyegető veszedelmek káros hatásaitól.

Dokumentumok (Documents) - A dokumentumok mappa a személyes fájljaink tartalmazására szolgál, melyet a Windows elkülönítve, felhasználóként kezel.

Fájl (File) - A fájlokat (állományok) az adataink és programjaink tárolására használjuk. Egy fájl lehet szöveg, kép, hang, videó stb. Minden fájl és dokumentum saját, egyedi névvel rendelkezik, melynek szabványos formája van.

Gépház (PC House) - A számítógép főbb alkatrészeit tartalmazó "doboz". 

Hardver (Hardware) - A hardver a számítógép közvetlenül megfogható részeinek gyűjtőneve. (egér, billentyűzet, monitor, alaplap, merevlemez, processzor, nyomtató, bővítőkártyák)

Hálózati helyek (Network Sites) - A számítógépünkkel helyi hálózati kapcsolatban lévő másik számítógép mappáit érhetjük el.

Háttértárak (Storages) - A háttértárak nagy mennyiségű adatok tárolására alkalmas eszközök.

Ki- és bemeneti egységek (Input and Output Devices) - A ki- és bemeneti egységek a kétirányú adatközlést teszik lehetővé. (modem, érintőképernyő)

Kimeneti egységek (Output Units) - A kimeneti egységek a számítógépben szereplő adatok kimenetelét biztosítják. (monitor, hangszórók, nyomtatók, stb.)

Kommunikációs portok (Communication Ports) - Szakmailag: a személyi számítógépek fejlődése során a külső eszközökkel való kapcsolattartás céljából fejlesztették ki a "kommunikációs portokat".
Magyarul: azokról a "lyukakról" van szó, amiket a számítógép hátulján találhatunk.

Központi feldolgozó egység (Central Processing Unit - CPU) - Közismertebb nevén Processzor vagy CPU. Vezérli és összehangolja a többi alkatrész működését, valamint számításokat végez. Tulajdonképpen a számítógép "agya".

Kurzor (Cursor) - Az egér pozícióját mutató jel vagy vonal.

Lomtár (Trash) - A lomtár a gépről törölt fájlokat tartalmazza, melyeket onnan szükség esetén még visszaállíthatunk.

Mappa (Folder) - A mappákat a fájlok rendszerezéséhez használjuk. Egy mappába tehetünk egy vagy több további mappát is. Egy mappában nem szerepelhet két azonos nevű mappa, illetve egy almappának sem lehet ugyanaz a neve, mint a főmappának. Tehát egy "kiscicák" nevű mappába nem tehetünk egy szintén "kiscicák" nevű mappát. Viszont beletehetünk egy "×kiscicák×" vagy egy "kiscicák I" nevű mappát. Tehát ha ellátjuk valamilyen jellel vagy számmal (római vagy arab), akkor lehet ugyanaz a neve az almappának, mint a főmappának. (Ugyanez a helyzet a fájlokkal is)

Memória (Memory) - A processzor által végzett számítások segéd, valamint a megnyitott programok folyamatának tárolója. Ha sok program van egyszerre megnyitva, akkor előfordul, hogy a számítógép lelassul. Ezért a felesleges programokat érdemes bezárni.

Memória kártya (Memory Card) - Egy kis méretű, adattárolásra alkalmas eszköz. Apró mérete ellenére, akár több ezer fényképet is képes eltárolni.

Merevlemez (Hard Disk Drive - HDD) - A számítógép háttértára. Minden adat ezen található, ezért a megfelelő működés kulcsfontosságú.

Modem - Ki- és beviteli egység. Lehetővé teszi, hogy analóg csatornákon keresztül digitális információkat továbbítsunk. Magyarul, ha egy USB segítségével összekötöd mondjuk a telefonod és a számírógéped, akkor a telefonról fájlokat tehetsz a számítógépre és fordítva.

Netbook (ejtsd: netbuk) - Hordozható számítógép, azonban azoknál kisebb méretű, jellemzően kis teljesítményű processzorral rendelkezik, és nincs benne optikai meghajtó. Főleg internetezésre lett kitalálva, innen a netbook név.
Notebook (ejtsd: notbuk)- Olyan hordozható számítógép, mely rendelkezik optikai meghajtóval (DVD).

Nyomtató (Printer) - Dokumentumok és fényképek nyomtatására alkalmas eszköz.

Scanner (ejtsd: szkenner)-  Dokumentumok, fényképek digitalizálására szolgáló eszköz. Hasonló elven működik, mint a fénymásoló, csak a másolat nem papírra, hanem a számítógépre kerül.
Sajátgép (My Computer) - A számítógépünk összes közvetlenül elérhető erőforrásának tartalmazására szolgál. 

Szoftver (Software) - Szoftvernek a számítógépen futó programok összességét hívjuk.

Switch (ejtsd: szvics) - Hálózati elosztó. Egy hálózati kábel szétosztására szolgál.

Operációs rendszer (Operating System) - Olyan programrendszer, melynek programjai biztosítják a felhasználó és a számítógép közötti kommunikációt. Vezérli a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat. Nem létezik olyan számítógép a Földön (legalábbis működő képes), aminek nincs operációs rendszere. 
Operációs rendszerek: Microsoft Windows, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 stb.

Pen Drive (ejtsd: pen drájv)- Egy olyan hordozható adattároló, mely kicsi, könnyen és gyorsan csatlakoztatható a számítógéphez. Manapság már egész sok adat tárolására alkalmas. Figyelem! Nem ajánlott az adatok kizárólag pen drive-on történő tárolása!

Router (ejtsd: rúter) -  Hálózati elosztó központ. A router az internetes modemmel áll egymással közvetlen összeköttetésben, így a bejövő internet kapcsolatot egyszerre több számítógépen is használhatjuk.

Tablet (ejtsd: táblet) - Leginkább egy nagyra nőtt okostelefonhoz hasonlítható. Egyetlen sík kijelző, mely érintő felülettel rendelkezik. 

Tápegység (Uninterruptible Power Supply - UPS) - A számítógép azon alkatrésze, mely a bementi 230V-os feszültséget (néhány országban 110V) a különböző eszközök számára szükségesre transzformálja. Ezen keresztül jut áramhoz az alaplap, merevlemez, optikai meghajtó, stb. A kényes eszközök pontos feszültséggel való ellátása és a feszültségingadozás elkerülése érdekében fontos jó minőségű tápegységet választani vásárláskor.

USB - (Universal Serial Bus) - Szabványosított csatlakozó típus. Rengeteg eszköz kommunikál egymással ezen a típusú csatlakozón, például. telefonok, pen drive, fényképező gép, nyomtató, scanner, stb.

Videókártya (Video Card) - Grafikus videomegjelenítő eszköz. A számítógép megjelenítésének fő alkotó része.

WiFi (Wireless Fidelity): Vezetéknélküli számítógépes hálózat.

Windows (ejtsd: vindovz): A Microsoft által fejlesztett operációs rendszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése