2016. január 29.

A billentyűzet


Aki még csak most ismerkedik a számítógépek világával, annak még a billentyűzeten szereplő különböző "gombok" is elég ijesztőek, főleg, ha nem rendelkezünk angol tudással, nem ismerjük a rövidítéseket és nincs segítségünk sem. Már pedig így  pokoli nehéz (de kifizetődő érzés) megtanulni még a legalapvetőbb informatikai tudnivalókat is, pláne, ha még azt sem tudjuk mit és hol keressünk (könyvek, online cikkek, stb.), amik a segítségünkre lehetnek.


A kisbetűkkel és számokkal, valamint a vesszővel, ponttal és kötőjellel van a legkisebb gond, mert azokat elég csak lenyomni és máris ott van, amit írni akartunk. De a nagybetűkhöz, különböző jelekhez, írásjelekhez már több billentyű kombináció szükséges. Ha már tudjuk és értjük, hogy melyik mire való, akkor gond nélkül eligazodunk a különböző karaktereken.
Először is, nézzük milyen billentyű típusok vannak és hogy hol helyezkednek el:

A kép a Windows Microsoft oldaláról származik


Kezdjük a vezérlő billentyűkkel:

CTRL (Control) - kontrol ---> Ha ezzel együtt lenyomunk egy másik billentyűt, akkor más-más parancsokat végez el vele. Pl.: CTRL másolás | CTRL beillesztés

Windows billenytű ---> Az, amelyiken a Windows jelét látjuk. Ha lenyomjuk, akkor megjelenik a Start menü.

Alt és Alt Gr (Alt Graphics) ---> Ezeknek a billentyűknek a segítségével különböző jeleket és írásjeleket írhatunk, illetve egyes kombinációkkal más parancsokat is végrehajthatunk. Pl.: Alt Gr + w = |  Alt + í = <
Továbbá egy szövegszerkesztőben próbáljuk ki az alábbi parancsokat és figyeljük meg, mi történik:
Alt + F
Alt + N
Alt + B
Alt + S

Találunk még itt egy olyan gombot, amin egy menü van egy kurzorral. Ha ez megnyomjuk, akkor egy legördülő menüt fogunk kapni (attól függ, hol nyomjuk meg). 

ESC (escape) ---> Ennek a billentyűnek a segítségével kiléphetünk az éppen futó programból.

Sleep ---> Készenléti állapot bekapcsolása.

Wake Up ---> Készenléti állapot kikapcsolása.

Power ---> A számítógép kikapcsolása.


Funkció billentyűk:

A funkció billentyűk azok, amik a legfelső sorban helyezkednek el és egytől-tizenkettőig egy F betűvel vannak ellátva, tehát: F1, F2, F3,..., F12.
A funkciót, vagyis feladatot, mindig az éppen futó program határozza meg. Épp ezért van az, hogy egy adott programban nem működik (nem csinál semmit) egy adott funkció billentyű. Például: ha a böngésző vagy egy szövegszerkesztő van előttünk, és megnyomjuk az F2-t, akkor nem történik semmi. Ellenben ha az F1-t nyomjuk meg, akkor mindkét program megnyitja a Súgót.



Gépeléshez (íráshoz) használható billentyűk:

A betűket, számokat, írásjeleket nem magyarázom el, csak a többi billentyűt, amik ezek teljes körű használatához szükségesek.

Tab |<-- -->| (Tabulator) - tabulátor ---> A Tab billentyűnek számos funkciót lehet tulajdonítani.
Pár példa:
- A Windows operációs rendszerekben megkönnyíti az egér nélküli használatot.
- A szövegszerkesztőkben a bekezdés formázásához tartozó eszköznek lehet tulajdonítani.
- Bekezdéseken belül oszlop szerű elrendezést lehet vele elérni.

Caps Lock ---> Ennek a gombnak a lenyomásával nagy betűre válthatunk. Ehhez elég egyszer lenyomni, de ha ismét kisbetűt akarunk, akkor újból meg kell nyomnunk. A Caps Lock bekapcsolásakor egy kis lámpa kezd égni a billentyűzeten, innen tudjuk, hogy nagybetűs módban vagyunk.

↑ Shift/↑ ---> Ennek a billentyűnek a segítségével írhatjuk az alábbi jeleket:

?
:
_
'
"
+
!
%
/
=
(
)

Valamint a Caps Lock-hoz hasonlóan, a Shift-tel is írhatunk nagybetűket, de ahhoz lenyomva kell tartani, mikor megnyomjuk a kívánt betűt.

Szóköz ---> Az a hosszú billentyű az, ami a legalsó sorban helyezkedik el. Értelem szerűen ennek a billentyűnek a megnyomásával választjuk el egymástól a szavakat. 

Enter ---> A szövegszerkesztésben ezzel a billentyűvel kezdhetünk új bekezdést. Egyébként egyfajta "megerősítő" gomb. Például: Mondjuk a google képekben keresünk kiscicás képeket. Beírjuk a keresőbe, hogy kiscicák, megnyomjuk az enter-t és máris kiadja a kiscicás képeket. 

<---- (Backspace) Balra mutató nyíl ---> Ha megnyomjuk, akkor a tőle balra álló karaktereket kitörli.




Navigációs billentyűk:

Print Screen ---> Ha megnyomjuk, a képernyő tartalma vágólapra kerül és le tudjuk másolni.

Scroll Lock ---> A program futtatást (működést) lehet vele megállítani.

Pause Break ---> Egy elindított programot lehet vele ideiglenesen vagy véglegesen megállítani.

Nyilak ---> Lenyomásukkor a kurzor a jelölt irányba mozdul.

Del/Delete ---> Törli a tőle jobbra álló karaktert.

Ins/Insert ---> A szövegbe való beszúrási és a szöveg felülírási mód között vált.

Home ---> Lenyomásakor a kurzor az adott egység elejére ugrik.

End ---> A kurzor az adott egység végére ugrik.

PgUp (Page Up) ---> Segítségével felfelé lehet lapozni.

PgDn (Page Down) ---> A PgUp ellentéte.


Numerikus billentyűk:

A numerikus billentyűk "kiszabott feladatát" a Num Lock billentyűvel irányíthatjuk. Ha numerikus számokat akarunk írni, akkor nyomjuk le a Num Lock-ot, ha a számok mellett szereplő jeleket, akkor ismét nyomjuk meg.
Hogy mikor van a számokra beállítva, onnan tudjuk, hogy a billentyűzeten szereplő jelző fények közül a bal szélső világítani kezd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése